woensdag 28 september 2011

Naar het hart van Afrika: Oeganda





From the heart of africa
Met donderend geraas stort the Victoria Nijl in het Albert meer: Murchison Falls. Volgens Speke and Butler, die in 1862 voor eerst hier doordrongen, was dit de bron van de Nijl. De waterval is genoemd naar de voorzitter van the Royal Geografic Society in die tijd, Murchison. Tijdens de bijeenkomsten van de Royal Geographic Society in London ruzieden de leden over de bronnen van de Nijl. Expedities werden uitgerust naar het onbekende hart van Afrika.


Boda Boda
ParaaLodge ligt aan de andere kant. Om deze luxe in de wildernis te bereiken moet je over met een pontje. Het uitzicht op de Nijl en de wetlands vanaf het terras is schitterend. Kampala ligt op zo'n 350 km naar het oosten. Een tocht van een uur of 9. Zelf rijden is niet echt aan te raden. Het verkeer is chaotisch, onoverzichtelijk en gevaarlijk. Niet het links rijden, maar de fietsers, motor taxis(de boda boda) , minibusjes, en de voetgangers alles gaat kris kras door elkaar, en aan de kant van de weg is er de drukte van de handel en de winkeltjes. Ook de bewegwijzering is verre van optimaal. Een flinke '4x4 with a driver' is de beste optie en die zijn gemakkelijk te huren in Kampala.
From the heart of africa

Mweya, een lodge aan Lake George, in het Queen Victoria National Park, ligt op zo'n twee dagen rijden in zuidelijke richting. De weg is een dust road, stof en klei, met zo'n 40 km per uur wel om te rijden. Borden en wegwijzers zijn er niet of geheel onduidelijk. De chauffeur, de driver, die weet de weg en in onderling overleg boekt hij ondertussen ook de overnachtingen: in Fort Portal.
Er zijn verschillende lodges maar zonder reservering is er vaak geen plaats; gewone hotels met een 'african experience' bieden dan een uitkomst. Thee plantages onderweg, dat betekent koude nachten en regen; stuwingsregens veroorzaakt door de Ruzenzori Mountains. Met bakken komt het uit de hemel. De weg wordt blubber. En het eenvoudige hotel is dan een luxe.

Mzungu
Mweya is gemakkelijk te bereiken via de asfaltweg naar Kasese, maar het binnenland door het Kibale Forest National Park is interessanter. Dit lijkt de tuin van Oeganda. Van alles wordt hier verbouwd op kleine lapje grond rondom de nederzettingen van enkele hutten. Mais, bananen, zoete aardappelen, kasave met hier en daar een kip of een geit. Eten is er voldoende, maar de armoede is groot.
From the heart of africa

Tabaksbladen hangen onder een afdak te drogen. Even verderop worden stenen gemaakt uit een poel met klei en daarna gebakken. Kinderen verkopen mango's langs de weg. 'Mzungu', klinkt het al van verre. De kinderen, ongelofelijk, honderden; als je stopt drommen ze rond de auto. Handen schudden, want een 'witte' brengt geluk. Elk dorp heeft een school en op het plein de kinderen, vaak in uniform, maar op blote voeten. Dit is het probleem van Oeganda, de bevolking groeit met 3%, de vruchtbaarheid is ongeveer 6-7 kinderen, bij een langzaam stijgende levensverwachting (59). Niet de klein schalige landbouw, maar werk dat moet er komen! Er is olie gevonden, ten zuiden van Murchison Falls in het natuurgebied. De boortorens staan er nog niet, eerst moet de infrastuctuur worden aangelegd. Wegen en huizen voor de arbeiders. De dorpjes zien er wat welvarender uit. Of de natuur het overleeft.....
From the heart of africa

Mweya ligt aan Kazinga Channel, dat de verbinding vormt tussen Lake George and Lake Edward. Wild in overvloed, van nijlpaarden, krokodillen, en buffelo's tot visarenden en flamingo's. De flamingo's zitten iets hoger bij Lake Katwe, daarachter ligt een tweede meer dat voor zoutwinning wordt gebruikt. Met de hand, in het water, wordt de zoute modder van de bodem gehaald en gedroogd. Ooit was er zoutfabriek, gebouwd door Duitsers, maar sinds Amin, zijn de buizen verstopt en werken de pompen niet meer.
In de lodge werd gezegd dat er leeuwen waren gesignaleerd in de buurt van een vissersdorp verderop aan het meer. Een van de jongens uit het dorp rijdt mee; daar liggen ze te slapen, een meter van ons vandaan, tegen een paar vervallen banda's(hutten). Niet ongevaarlijk denk ik, neen zegt de jongen, 'je moet ze strak blijven aankijken en niet bang weglopen'.
From the heart of africa
Miljoenen shillings
Na Mweya wordt het lastiger. Creditcards werken niet want er is geen verbinding, ATM's zijn er ook niet. En de pompstations met diesel zijn schaars of leeg. Even 60 km terug naar Kasese, de laatste 'grote' stad om te bevoorraden. Maar de prijzen van de lodges, parken en excursies, zijn in US dollars en er gaan 2500 shillings in een dollar. Voor een paar dagen, tot de volgende grote plaats (Kisoro), heb je dan al snel een paar miljoen shillings nodig.
Op naar Ishasha. Ntungwe rivercamp is uitgerust met goede safaritenten. Over smalle landwegen vol kuilen, vlak langs de erven rondom om de hutten van plaatselijke bewoners, kom je uiteindelijk aan het kamp bij de rivier. Ishasha is bekend vanwege de tree climbing lions. Pas na een dag vonden we er een, slaperig in een boom. 'Ja dat doen ze als ze gejaagd hebben, daarna gaan ze rusten', verklaarde de ranger. En hij had wel een geweer bij zich, want het is toch gevaarlijk.

Buhoma in BwindiNational Park is druk; er zijn lodges genoeg. Het park is beroemd om de primaten, de apen: de gorilla's en de chimpansees. Voor 500 US per persoon kun je deelnemen aan een tocht: gorilla tracking. Niet goedkoop maar zo'n prijs controleert de stroom van bezoekers en levert geld op voor het behoud van de natuur en zijn bewoners. Een goedkoper alternatief is de Batwe Trail (70$), een tocht door het ondoordringbare woud, de steile bergen op, naar de pigmeeen. Een gids die de taal spreekt brengt een kleine groep deelnemers naar het dorp -boomhutten en grotten- van dit volk van verzamelaars en jagers in het woud.
From the heart of africa

Markt
Lake Mutanda ligt 20 km boven Kisoro. De vissers peddelen in hun uitgeholde boomstammen rustig over het meer om hun rieten manden- de fuiken- uit te zetten. In de verte liggen de Virunga's, de bergen op de grens met de Congo. Op maandagochtend is het markt inKisoro. De bevolking uit de omringende dorpen loopt naar de stad. Kilometers, met op hun hoofd de handel, rieten matten, een zak uien, of aardappels. Rond de middag is de markt op haar hoogtepunt. De handel hangt aan stokken of ligt op de grond. Bedden, tafels, stoelen en gereedschap, groente en fruit, vlees en vis, meel en kruiden, het is er allemaal. Je gaat naar Oeganda om het hart van Afrika te voelen kloppen.
From the heart of africa
Meer foto's in het volgende Picasaweb album

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.