donderdag 15 september 2011

Linux voor journalisten


Apple is prachtig, Microsoft doet het, maar Linux is net wat spannender, beter en nog gratis ook. De meerderheid van alle verkochte computers draait Microsoft als besturingssysteem. 'Ja het zat er toch bij' (alsof het gratis is) is een veel gehoord argument. Waarbij de kopers zich niet realiseren dat je vervolgens vast zit aan Microsoft software, en daarvoor moet worden betaald. Het begint al met Office. Daarna komen de viruscheckers en nog veel meer programmatuur. Dat kost een godsvermogen, het werkt, maar echt controle heb je er niet over: welk vinkje moet er nu weer aan? Ja ik weet het, de meeste software komt toch van het drijf of instelling waarbij we werken. Maar als je nu eens niet in loondienst bent, en freelance werkt?
Ook op De Nieuwe Reporter:  http://www.denieuwereporter.nl/2011/12/linux-voor-journalisten/



Motorkap
Linux heeft de naam ingewikkeld te zijn. Inderdaad als je met een terminalsessie alle processen op de machine wilt controleren, ja dan duik je wel diep onder de motorkap. Maar dat hoeft helemaal niet. De desktop is volledig grafisch; zonder het irritante dubbelklikken om een programma te starten, en zonder domme vragen 'of u het zeker weet'. Proberen? Geen probleem, download een live cd, start de machine van de cd en ga aan de slag met een volledige Linux desktop. Installeren naast Windows, dual booting, ook geen probleem. En virussen, daar heb je geen last meer van.
Wat heb je als journalist nodig op een Linux desktop? Linux komt in vele smaken. Er zijn verschillende distributies. Ubuntu, http://www.ubuntu.com/ is een van de meest populaire versies: snel, grafisch mooi vormgegeven, en volledig.
Versie 11.04, 'Natty Narwhal' genoemd, heeft een nieuwe interface, Unity, die zowel bij laptops als netbooks wordt gebruikt. De 'dash' geeft je toegang tot alle geinstalleerde programma en gebruikte bestanden. De starter, de balk links, geeft de snelkoppelingen naar veel gebruikte programma's. Het paneel boven in het scherm geeft de iconen voor netwerkverbinding, bluetooth geluid etc.

Wireless internet en bluetooth werken out of the box. Camera en geluid worden direct herkend. In plaats van Microsoft office is LibreOffice geinstalleerd, het tekstverwerker, spreadsheet etc en met alle formats voor Word, Excell en Powerpoint. En de browser? Firefox natuurlijk. Oh je leest jemail nog steeds lokaal, Evolution is de vervanging voor Microsoft Outlook. Standaard worden ook een movie player, music player, web cam software, en cd brander meegeleverd in Ubuntu. Andere software moet je even ophalen. Skype heeft een aparte versie voor Linux. En ook Tweetdeck laat zich zonder moeite installeren.
Ubuntu Software Center
De basis is er, toch heb je als multimediale journalist wat meer nodig. Fotoshoppen, daar voor hebben we de Gimp. En net als bij Adobe Photoshop moet je er induiken om te programma te beheersen. Video bewerken werkt prima met Kdenlive. Tja geen Finalcut of Adobe premiere, maar voor het web meer dan voldoende. Audacity is voor audio bewerking. Een screencast maken gaat met Istanbul. Eigenlijk is er voor elk Microsoft/Windows programma wel een open source alternatief. Ubuntu maakt het de gebruiker heel gemakkelijk door het Ubuntu Software Center waar je op trefwoord kunt zoeken en het programma met een druk op de knop kunt installeren, of verwijderen. Net als bij Windows zijn er ook regelmatig updates, maar die blokkeren dan niet het gebruik van de machine of verhinderen dat de machine kan worden uitgeschakeld. Met de update manager heb je het hele proces en alle onderdelen van de update volledig in de hand. Ubuntu werkt hard aan cloud computing, met Ubuntu One krijg je gratis natuurlijk, een personal cloud van 5 GB, die al je files keurig synchroniseert.

Libraries
Als journalist moet je hiermee toch behoorlijk uit de voeten kunnen, geheel gratis. Toch is voor mij het voordeel vooral de grotere controle over de machine, software en de processen. In Windows heb je standaard een bureaublad, in Ubuntu werk je gemakkelijk met vier bladen of workspaces. In de eerste draai bijvoorbeeld je tekstverwerker en je mail en een tweede ben je een aantal foto's aan het bewerken. Handig dus. Loopt een proces of programma vast, dan herstarten we niet de machine, maar stoppen het proces. En dat moet via de terminal met een speciaal commando. Heb je het Linux gevoel te pakken in de desktop, dan komt de rest- de terminal- vanzelf.

Een van probleemjes is natuurlijk werkt alle hardware. Mijn tablet HP 2740 elite, draaide natuurlijk specifiek HP Microsoft sofware, voor de aansturing van de tablet, of voor Bluetooth, camera etc. Soms ontbreken die drivers (libraries). Wil je zeker weten of alle hardware onder Unbuntu werkt, draai dan eerst de live cd. Ook een printer kan soms problemen op leveren. Voor mijn Samsung clx 3185FW wireless, color laser printer, inclusief scannen en kopieren, moest ik bij Samsung een apart driver downloaden en installeren.
Het antwoord voor het oplossen van dit soort problemen zijn de verschillende Ubuntu forums op Internet, met wat specifieke trefwoorden in Google vind je snel een discussie en meestal het antwoord. Heel soms moet je echt onder de motorkap. Spelletjes; die leveren meestal wel problemen op, maar die speel je toch niet op je werklaptop!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.