dinsdag 4 juni 2024

EN DAN SLAAT HET NOODLOT EVEN TOE…..of hoe ik mijn stem verloor en mijn identiteit

 Het lijkt wel of je te veel gedronken hebt en dubbelpraat, zei Marriet mijn vrouw, twee jaar geleden op een reis door de Pelopponnesos. Ik had bijna niets gedronken en toch...Verder geen aandacht aan geschonken. Maar het kwam terug; eerst met de uitspraak van de L en de R. Toch eens naar de huisarts. Doorgestuurd naar de specialisten- naar neurologie. En dan begint het circus van onderzoeken en testen. De uitslag….Door een neurologische aandoening wordt de doorgifte van de zenuwprikkel vanuit de hersenen naar de spier geblokkeerd. Mijn lippen en tong hebben hun kracht verloren. Spreken gaat moeizaam en eten/drinken is een opgave. Helaas is er geen remedie.



Spraakverlies

En nu? Moedig voorwaarts!; maar het kostte enig tijd om die stap te zetten. Het verlies van mijn spraakvermogen is een aanslag op mijn identiteit. Een bovendien door die inbreuk op het communicatievermogen, ontstaat soms het gevoel dat je in jezelf opgesloten zit. Het is niet alleen dat ik iets niet meer kan zeggen zoals ik het wil, maar ook in spontaan en direct in contact treden met anderen is lastig. Ik moet langzamer praten, duidelijker articuleren en dan hopen dat men begrijpt wat ik te zeggen heb.


Gelukkig ben ik fysiek in orde, ik zwem nog steeds de 500m, rij een flink rondje op mijn racefiets en train in the gym. Geestelijk is er ook niets mis; schilderen is een nieuwe hobby; datajournalistiek is nu programmeren in C++ van microcontrollers (MCU), zoals Arduino. Linux/Ubuntu draait nog op mijn machines. Veel vrije tijd gaat nu op een bezoek aan opera en beluisteren van strijkkwartetten. Kortom ik vermaak nog….


En toch je wil blijven communiceren; wat als het slechter gaat? Juist, dan komt de hulp toch weer van het Internet. AI(Artificial Intelligence) gebruikte ik veel voor het programmeren van de atmega328p chip op de MCU’s. Het was een kleine stap naar voice-cloning. Het omzetten van tekst naar audio is heel gebruikelijk. Ik lees bijvoorbeeld amper de Economist, maar luister naar de tekst. Dus een tekst die ik maak kan heel gemakkelijk door een ander via AI worden voorgelezen. Kan het ook met je eigen stem? Ja, maar dan moet je wel een orginele stem hebben. Mijn huidige stem is niet geschikt. Gelukkig heb ik nog oude opnamen van een lezing, toespraak, een training etc. Een die kan ik gebruiken om mijn stem te clonen.

Nieuwe stem

Het is nogal confronterend om mijn oude stem weer te horen. Het is wel heel leuk om te horen hoe die oude opname gebruikt kan worden om een nieuwe stem te creëren. Die nieuwe stem leest dan mijn teksten voor, net of ik ze uitspreek. Natuurlijk het is niet 100%, echter het lijkt er behoorlijk op. Een engelse tekst gaat overigens veel beter dan een nederlandse tekst met mijn nieuwe stem. Een ander nadeel is dat het een nogal indirecte en trage vorm van communicatie is; maar beter dan niks en opgesloten te zitten in jezelf.


Het programma dat ik hiervoor gebruik is Speechify. Er zijn er meer, maar dit beviel me het beste tot nu. Je kunt het gratis proberen, en een basis abonnement kost zo’n 100 dollar per jaar. Daarvoor heb je 100.000 tekens voor uitspreken van teskt een voice clone. Daarnaast is een voice-over mogelijk; ik kan ook een ander – een artificiele stem- mijn tekst laten uitspreken. Verder kun je er nog muziek onderzetten en/of video toevoegen. Deze videoproduktiekant van Speechify is voor mij van minder belang.


Zo, nu heb ik het na twee jaar toch publiek gemaakt. Ik wil ook laten zien wat er gebeurt. Ik heb een klein stukje video met een spraakhandicap toegevoegd. Daarnaast een video gemaakt waarin mijn nieuwe stem deze tekst leest en ik net doe of ik voorlees.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.